Bychawa - pierwsza wiosenna lustracja rzepaku

Bychawa - pierwsza wiosenna lustracja rzepaku

Nawożenie siarką i magnezem

14.02.2025

W połowie lutego gospodarz Demo Farmy Bychawa zdecydował się zastosować ESTA Kieserit  w dawce 200 kg/ha. To stały element agrotechniki w tym gospodarstwie, praktykowany od wielu lat. Stosunkowo wczesne zastosowanie nawozu okazało się strzałem w dziesiątkę, gdyż styczeń i luty w tej, jak i wielu innych lokalizacjach były bardzo ubogie w opady. Rozsiewając nawóz wcześniej, „kupujemy” sobie więcej czasu i potencjalnych opadów na przemieszczenie składników pokarmowych do strefy zasięgu korzeni.

I dawka nawożenia azotem

26.02.2025

Dzięki prawnemu zezwoleniu na wcześniejsze zastosowanie azotu, plantacja została zasilona saletrą amonową w ilości 300 kg/ha przed opadami deszczu występującymi w ostatnich dniach lutego.

II dawka nawożenia azotem + zwalczanie chowaczy łodygowych

08.03.2025

Dokładnie 10 dni po pierwszej dawce, podjęto decyzję o zastosowaniu drugiej, a zarazem ostatniej dawki nawożenia azotem rzepaku. Tym razem nasz Demofarmowicz z Bychawy postawił na RSM S 28 w ilości 230 l/ha (85 kg N + 38 kg SO₃).

Zważywszy na niedobór opadów obserwowany do dnia dzisiejszego oraz wysokie wymagania rzepaku względem składników pokarmowych od samego startu wegetacji, decyzja o wczesnym i wysokim nawożeniu azotem wraz z siarką była bardzo rozsądna.

Wraz z pierwszym ociepleniem, podobnie jak w pozostałych regionach kraju, konieczne było przeprowadzenie zabiegu przeciwko chowaczom łodygowym. Do ich zwalczania zastosowano pyretroid Nexide 60 CS w etykietowej dawce 0,08 l/ha. Dodatek insektycydu do RSM-u to ciekawe i mało popularne rozwiązanie, jednak w tym przypadku dało oczekiwane rezultaty.

Pierwsza wiosenna lustracja rzepaku w Bychawie

19.03.2025

Celem naszych pierwszych wiosennych lustracji była ocena stopnia przezimowania roślin oraz strat spowodowanych przez mrozy występujące w połowie lutego. Ponadto skupiliśmy się na określeniu fazy rozwojowej, diagnozie stanu fitosanitarnego oraz ocenie skuteczności jesiennej ochrony herbicydowej.

Pomimo dwucyfrowych mrozów utrzymujących się od połowy lutego, na Demo Farmie w Bychawie nie obserwujemy znacznych strat w ulistnieniu roślin. To zasługa śniegu, który okrywał uprawy w momencie największego spadku temperatur. Dzięki temu rzepak nie został pozbawiony łatwo dostępnych składników pokarmowych, które jesienią zostały zmagazynowane w liściach. 

Podczas ostatniej jesiennej lustracji rośliny znajdowały się w fazie budowy rozety. Na dzień pierwszej wiosennej lustracji parametry biometryczne kształtowały się następująco:

Odmiana

Liczba zawiązków pędów bocznych

Długość stożka wzrostu (mm)

Średnica szyjki korzeniowej (mm)

LG Arnold

16

60

25

Zeus F1

15

42

22

Odmiana testowa 1

19

59

24

W tej lokalizacji ostatnią wizytę przeprowadziliśmy pod koniec października. Przez blisko pięć miesięcy rośliny znacznie się rozwinęły. Dziś możemy wyróżnić plantację ze względu na rośliny o imponującej średnicy szyjek korzeniowych, książkowo uformowane korzenie palowe oraz dużą liczbę zawiązków rozgałęzień bocznych. Wydłużony stożek wzrostu z zaostrzonym wierzchołkiem (widoczny na fotografiach) jednoznacznie wskazuje na rozpoczęcie wiosennej wegetacji. Na moment pierwszych lustracji plantacja rzepaku w Bychawie wywarła na nas największe wrażenie.

W tej lokalizacji odmianami, w przypadku których zauważyliśmy wyższy wigor oraz intensywne rozpoczęcie odbudowy rozety, były LG Arnold i odmiana testowa “1”. Zeus F1 w Bychawie wznawia wegetację nieco wolniej. Potwierdzają to dane w tabeli, gdzie pąk wierzchołkowy odmiany Zeus F1 jest najmniej wyniesiony.

Odmiana testowa “1” wyróżniała się bardzo dobrze rozwiniętymi zawiązkami rozgałęzień bocznych. Najsilniejsze z nich były wydłużone o ok. 4 cm! To kolejna Demo Farma, na której obserwujemy silny rozwój tej odmiany. 

Jesienne, w pełni powschodowe odchwaszczanie dało doskonałe rezultaty. Podczas oględzin pola nie stwierdziliśmy obecności chwastów (zarówno jedno- jak i dwuliściennych), co zapewnia rzepakowi dogodne warunki do wzrostu i rozwoju. Brak konkurencji o przestrzeń, wodę oraz składniki odżywcze od samego początku wegetacji stanowi kluczowy element w osiąganiu wysokich plonów.