Hrubieszów - pierwsza wiosenna lustracja zbóż

Hrubieszów - pierwsza wiosenna lustracja zbóż

 

I dawka nawożenia azotem

25.02.2025

Wraz z zapowiadanym ociepleniem, zwiastującym rozpoczęcie wegetacji, plantacja została zasilona Saletra amonowa Pulan w ilości 200 kg/ha (68 kg N). Biorąc pod uwagę lekko opóźniony termin siewu, aktualną fazę rozwojową oraz prognozowany przebieg pogody, zastosowano odpowiednią ilość nawozu.

Pierwsza wiosenna lustracja zbóż

19.03.2025

Celem naszych pierwszych wiosennych lustracji była ocena stopnia przezimowania roślin, określenie ich fazy rozwojowej, diagnoza stanu fitosanitarnego oraz ocena skuteczności jesiennej ochrony herbicydowej.

Na plantacji nie stwierdziliśmy strat mrozowych. Dwutygodniowy okres ujemnych temperatur, który wystąpił od połowy do końca lutego (w tej lokalizacji z niewielką okrywą śnieżną), nie wpłynął negatywnie na kondycję roślin. Obecność młodych korzeni przybyszowych potwierdza rozpoczęcie wiosennej wegetacji.

Na dzień przeprowadzenia lustracji, liczba rozkrzewień w poszczególnych odmianach wynosiła:

 

Odmiana

Liczba pędów

RGT Diplom

3

Maxus

3

KWS Jubilum

3

Alabama

3

Rośliny wszystkich porównywanych odmian cechowały się jednakową liczbą pędów. Taki stan rzeczy upatrujemy w opóźnionym terminie siewu. Zachęcamy do zapoznania się z wpisami z innych lokalizacji, założonych w terminie optymalnym, gdzie lepiej wyodrębniły się cechy wigoru i krzewienia jesiennego.

Po lustracji w Hrubieszowie możemy stwierdzić, że odmiana Alabama, podobnie jak w innych lokalizacjach, wyróżniała się silnymi pędami. Jednocześnie na tej plantacji najsilniej zareagowała na ostatnie ochłodzenie. Zauważalne były chlorozy najmłodszych, dopiero kształtujących się liści.

Bardzo dobry przedplon w postaci fasoli zaprocentował wzorowym stanem fitosanitarnym uprawianych obecnie zbóż. Zarówno podstawy pędów, jak i liście były wolne od objawów jakichkolwiek chorób.

Jesienne odchwaszczanie z zastosowaniem Chrome 400 SC w dawce 1,5 l/ha dało doskonałe rezultaty. Podczas oględzin pola nie stwierdziliśmy obecności chwastów, co zapewnia pszenicy dogodne warunki do wzrostu i rozwoju. Brak konkurencji o przestrzeń, wodę oraz składniki odżywcze od samego początku wegetacji stanowi kluczowy element w osiąganiu wysokich plonów.