I dawka nawożenia azotem oraz siarką i magnezem
27.02.2025
Wykorzystując lutowe ochłodzenie, które umożliwiło wjazd w pole, na Demo Farmie w Rogalinie w ciągu jednego dnia zastosowano MacroSpeed® Green w ilości 150 kg/ha oraz saletrę amonową w dawce 270 kg/ha (92 kg N/ha).
Pierwsza wiosenna lustracja zbóż w Rogalinie
19.03.2025
Celem naszych pierwszych wiosennych lustracji była ocena stopnia przezimowania roślin, określenie ich fazy rozwojowej, diagnoza stanu fitosanitarnego oraz ocena skuteczności jesiennej ochrony herbicydowej.
Na plantacji nie stwierdziliśmy strat mrozowych. Dwutygodniowy okres ujemnych temperatur, który wystąpił od połowy do końca lutego (z niewielką okrywą śnieżną), nie wpłynął negatywnie na kondycję roślin. Obecność młodych korzeni przybyszowych potwierdza rozpoczęcie wiosennej wegetacji.
Podczas ostatniej jesiennej lustracji rośliny znajdowały się na początku fazy krzewienia. Sprzyjające warunki termiczne – łagodna końcówka jesieni oraz stosunkowo ciepła zima – umożliwiły kontynuację wegetacji. W konsekwencji, na dzień przeprowadzenia lustracji, liczba rozkrzewień była wysoka i w poszczególnych odmianach wynosiła:
Odmiana |
Liczba pędów |
RGT Diplom |
4-6 |
Maxus |
5-6 |
Alabama |
4 |
KWS Jubilum |
6-8 |
Najbardziej rozkrzewionymi odmianami w Rogalinie okazały się KWS Jubilum i Maxus. Nieco mniejszą, ale zbliżoną liczbę pędów obserwowaliśmy w przypadku RGT Diplom. Alabama - odmiana, którą jesienią opisywaliśmy jako „Test 1” wytworzyła 4, jednak bardzo silne i wyrównane pędy.
Wszystkie nasze Demo Farmy zlokalizowane w województwie lubelskim wykazywały mniejsze porażenie chorobami niż te w centralnej i północnej Polsce. Upatrujemy tego w niższej sumie opadów zanotowanej w tym regionie podczas jesieni i zimy. Obecność mączniaka prawdziwego zbóż i traw na liściach dotyczyła głównie odmiany Maxus, jednak stopień porażenia uznaliśmy za niski.
Jesienne odchwaszczanie z zastosowaniem Chrome 400 SC 1,5 l/ha + Toscana Top 75 WG 10 g/ha. dało doskonałe rezultaty. Podczas oględzin pola nie stwierdziliśmy obecności chwastów, co zapewnia pszenicy dogodne warunki do wzrostu i rozwoju. Brak konkurencji o przestrzeń, wodę oraz składniki odżywcze od samego początku wegetacji stanowi kluczowy element w osiąganiu wysokich plonów.